Men kan het bijna niet ontkennen. Beiden zijn letterlijk op elkaar gericht. Daarom dat het mij vrij evident lijkt beiden zo goed als zeker aan elkaar te moeten koppelen.
In juni 2012 mocht ik via de heemkundige kring "Het Land van Rode" die dit artikeltje had mee overgenomen in hun heemkundig blad, onderstaande door hen ontvangen reactie verkrijgen. De tekst werd integraal gepubliceerd en in fijn schrift beperkt door mij aangevuld:
Die foto van de artillerie te Moortsele is waarschijnlijk genomen November 1918 tijdens de terugtrekking van het Duitse leger. De kanonnen zijn waarschijnlijk kaliber 75 mm met een draagwijdte tot 5 a 7 km.
De 3 (arillerie)stukken staan (allicht) opgesteld om 3 verschillende kruispunten (tussen Gontrode en Moortsele) te (kunnen) beschieten om zo de geallieerde achtervolgers te vertragen. (Als je dan probeert aan te vullen welke kruispunten dit moeten geweest zijn vermoed ik dat dit bijna Landskouter centrum, Lemberge centrum en mogelijks vrij direct de site van Gontrode moeten geweest zijn).
We zien duidelijk dat de artilleriestelling niet blijvend is. Er is geen wal opgeworpen rond de stukken. Er zijn geen caissons te zien (pakwagens voor munitie). (Mogelijks) De paarden van het geschut zijn waarschijnlijk gestald in de schuur om verzorgd te worden. Er is geen enkele camouflage tegen vliegtuigen. De geweren van de kanonniers zijn opgesteld in rokken. (Dit is allicht een ondertussen verdwenen woord uit onze woordenschat voor de specifieke stapeltjes van geweren zoals zichtbaar op de foto). Er is geen tent voor de telefonist of geschutsberekenaars. De kanonnen hebben er hoogstens 1 a 2 dagen gestaan. In militair jargon wordt een dergelijke stelling een "Vliegende Stelling". genaamd. Die opstelling aan de rand van de weg wijst er op dat "Snel kunnen vertrekken naar de Heimat" de boodschap was.
Bron: Jozef De Schamphelaer - Oosterzele - Deed zelf legerdienst in 1950 bij de veldartillerie.
Kunt u bovenstaande bewering bevestigen of heeft u nog bijkomende info, weet dat deze zeker als aanvulling welkom blijft. Gelieve mij in dat geval gerust te contacteren op info@bunkergordel.be.
|